JTF: Transitie naar groene chemie binnen de voedselindustrie
AlgaeHolland is in dit project een van de partners. Dit project wil de transformatie van fossiele chemie naar groene chemie in de regio West-Brabant ondersteunen waarbij delta Agrifood Business duidelijke aanknopingspunten ziet. Binnen het pand van DAB zijn meerdere ondernemers en andere stakeholders actief in de groene chemie en agrifoodsector gevestigd. DAB is opgezet om invulling te geven aan de Human Capital Agenda Agrifood & Biobased door een vernieuwende kennisinfrastructuur te ontwikkelen, waarin bedrijven en onderwijs samen optrekken bij het binden en ontwikkelen van talent in de regio. Uit die missie wordt een opleiding voor groene chemici gerealiseerd samen met projectpartners VARTA en Algae Holland (en ondersteund door Stabican), om de transitie naar groene chemie in de voedsel(additieven)industrie te versnellen.


De ontwikkeling van relevante om- en bijscholingsprogramma’s met betrekking tot groene chemie in de voedselindustrie is noodzakelijk en dus een speerpunt in dit project voor het behalen van de duurzame ambities van de regio. De ontwikkeling van een opleidingscentrum past binnen deze doelstellingen om binnen de regio een wendbare en weerbare chemische beroepsbevolking op te leiden. Door de afhankelijkheid van de regio van de lokale chemische industrie ontstaat er een maatschappelijk belang om werknemers en werkzoekenden van alle leeftijden de mogelijkheid te bieden passende duurzame opleidingen te volgen en toekomstbestendige banen te bieden. AlgaeHolland zal binnen dit project bijdragen met de verdere ontwikkeling van toepassingen in de groene chemie. Het zwaartepunt zal echter liggen op het uitdragen van kennis en opleiden van talenten voor een duurzame toekomst.
Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u naar Delta Agrifood Business (DAB):
Deltaagrifoodbusiness.nl/projecten
Meer informatie over de projecten zelf:
Deltaagrifoodbusiness.nl/project/weet-wat-je-eet/
Deltaagrifoodbusiness.nl/project/natuurlijk-gezond/
Micro-algen zijn eencellige microscopisch kleine plantjes die groeien in waterig milieu. Voor de groei maken ze gebruik van (zon)licht en voedingsstoffen zoals stikstof, fosfaat en kalium en andere sporenelementen. Voor hun groei zetten ze water en CO₂ om in hoofdzakelijk vetten en eiwitten. Dit proces kan sterk worden gestuurd met aanpassingen in de teeltomstandigheden. Vanwege de hoge gehaltes aan vetten en eiwit kunnen algen een zeer belangrijke bron vormen in de toekomstige voedselvoorziening.
Belangrijk gegeven hierbij is ook dat de genetische diversiteit zeer hoog is. Mede door de inzet van biotechnologische technieken maken we maximaal gebruik van deze bestaande genetische diversiteit om de optimale samenstelling voor de eindgebruiker te realiseren.
